Kortere ziekenhuisopname van pasgeborenen mogelijk door Nederlands onderzoek
Ziekenhuisopname van pasgeboren baby’s met een infectie kan aanzienlijk worden verkort. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek dat afgelopen september bekend werd gemaakt. Maar liefst 17 ziekenhuizen en meer dan 500 pasgeborenen namen deel aan de studie. De onderzoekers van het Erasmus MC toonden aan dat het gebruik van een drank voor de toediening van antibiotica de ziekenhuisopname met drie dagen kan verkorten.
Niet prikken maar slikken
Het gebruik van een drankje in plaats van een infuus voor de antibioticakuur betekent dat pasgeborenen met een infectie eerder naar huis kunnen om daar uitbehandeld te worden. Baby’s hoeven dan minder te worden geprikt, het gezin kan sneller gaan draaien en ziekenhuizen worden minder belast. De voorwaarde is wel dat ouders zorgen dat hun kind de antibioticakuur afmaakt legt René Kornelisse uit, neonatoloog en één van de hoofdonderzoekers van de studie. Verder werkt de behandeling goed en komen er weinig risico’s bij kijken: ‘hooguit wat schimmel in de mond, maar dat is goed te behandelen’.
Betere hechting
Elke dag minder in het ziekenhuis scheelt een hoop, zeker op jonge leeftijd. Voor een goede hechting van een kind is het namelijk van groot belang dat het zo snel mogelijk in de thuisomgeving terecht komt. Zo bestaan er ook al initiatieven als Baby@Home in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) voor te vroeg geboren baby’s, waarbij de focus ligt op kinderen zo snel mogelijk veilig thuis te laten herstellen. De studie van het Erasmus MC zou dus veel kunnen betekenen voor de klinische praktijk.